Rel na wegsturen te dik (52 kilo) model

TelevisieTopmodel en tv-presentatrice Heidi Klum heeft zich de woede op de hals gehaald van artsen en psychologen nadat zij in de Duitse tv-show 'Germany's next topmodel' een aankomend model als 'te dik' wegzette. De 19-jarige Irina uit Bonn is 1.76 meter en ze weegt 52 kilo. Dat was te zwaar volgens Klum en de jury.

Artsen en psychologen vinden dat het 32-jarige topmodel jonge meisjes hiermee zou aanzetten tot magerzucht. ''Deze show propageert een onbereikbare supermager voorbeeld in het kwadraat'', aldus een kwade professor Manfred Fichter, directeur van een medisch-psychosomatische kliniek. ''Dit kan voor na-apers met de dood eindigen, want excessief lang vasten beschadigt lichaam en ziel ernstig.'' De grootste krant van Duitsland Bild drukte een foto af van een uitgemergeld meisje met de uitroep: 'Heidi, is dit wat je wilt?'

Verschillende deelnemers aan de tv-competitie hebben toegegeven aan een eetstoornis te lijden. De jury verdedigt haar harde opstelling echter met een beroep op internationale normen. Die zijn nu eenmaal heel streng. ''De maatstaven worden door internationale topontwerpers opgesteld. Die hebben een heel precieze voorstelling van de wijze waarop hun mode elegant en glamoureus gepresenteerd kan worden'', aldus een jurylid.

De 'te dikke' Irina hoeft overigens niet te treuren om haar vermeende overgewicht. Zij werd door het modemerk Lucia uitgenodigd voor een fotosessie.


Irina, met 1.76 m en 52 kg te dik naar 'internationale normen'