Blowende en drinkende jeugd vaker in problemen

Icoon Algemeen Tieners en jongeren die regelmatig drinken of blowen, vertonen vaker probleemgedrag dan hun leeftijdsgenootjes. Met name kinderen jonger dan 14 jaar die wekelijks drinken leveren veel problemen op. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos Instituut onder ruim 5.000 scholieren, verspreid over alle schoolniveaus.

Volgens de onderzoekers is er een duidelijk verband tussen probleemgedrag en genotsmiddelen. Dit verband geldt voor zowel cannabis en alcohol als voor tabak. De relatie tussen problemen en roken is echter wel kleiner dan die met blowen en drinken.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat blowende jongeren op school relatief vaak onder de maat presteren. Maar liefst 13 procent van deze groep kampt met prestatieproblemen op school, tegen 4 procent van de jongeren die niet blowen. Jongeren die meer dan veertig keer per jaar blowen, hebben bovendien meer last van denk- en aandachtsproblemen.

Het Trimbos Instituut zal naar aanleiding van dit onderzoek verder gaan met voorlichting op scholen. "Daar besteden we altijd al veel aandacht aan en dat zetten we voort", aldus onderzoeksleider Monshouwer.

Overigens is het percentage jongeren tussen de 12 en 16 jaar dat wel eens een joint rookt niet veranderd ten opzichte van 1999. Van de jongens blowt zo'n 17 procent wel eens, tegen 13 procent van de meisjes. Daarmee zit Nederland ongeveer in de middenmoot van de EU-landen.

Wat overigens niet duidelijk wordt uit dit onderzoek is of jongeren problemen krijgen door de genotsmiddelen, of dat jongeren met problemen meer genotsmiddelen gebruiken.