Holleeder gepakt om liquidatie te voorkomen

MisdaadDe Amsterdamse topcrimineel Willem Holleeder is mede gearresteerd om te voorkomen dat hij geliquideerd zou worden. Dat meldt misdaadverslaggever John van den Heuvel vandaag in De Telegraaf. Politie en justitie beschikken namelijk over info dat verscheidene Joegoslavische huurmoordenaars de afgelopen weken in Amsterdam bezig waren met het voorbereiden van de liquidatie van de oud-Heinekenontvoerder.

Holleeder blijkt zelf de politie twee keer getipt te hebben dat hij aan een mogelijke aanslag ontkomen was. Eén keer werd hij opgewacht door een aantal personen in een busje bij een café in de buurt van Angel Place, het hoofdkwartier van de Amsterdamse Hells Angels. Hij maakte toen snel rechtsomkeert. De tweede keer werd hij opgewacht bij het huisadres van een familielid in de Jordaan. Ook toen wist hij te ontkomen.

Politiebronnen bevestigen dat het feit dat Holleeder groot risico liep op korte termijn te worden geliquideerd, heeft meegespeeld bij de beslissing hem versneld aan te houden. Het werd onwenselijk geacht dat de topcrimineel bij wijze van spreken onder het toeziend oog van de politie zou worden vermoord, terwijl justitie hem dagelijks op de hielen zat.

Naast Holleeder werden maandag tien mensen uit de kennissenkring van de vermeende godfather van de Amsterdamse onderwereld aangehouden. Het gaat daarbij onder meer om Sandra den H. (weduwe van topcrimineel Sam Klepper), Maaike D. (dochter van een vermogende Amsterdamse vastgoedhandelaar en moeder van een vorig jaar geboren kind van Holleeder), de Turk S. T. en de Joegoslaaf P. Deze twee laatste zijn bekende namen in de Amsterdamse penose en behoren al jaren tot de naaste kring rondom Holleeder.