Politieke splinter op campagne in burka

Icoon VerkiezingenDe extreemrechtse Rotterdamse partij Nationale Alliantie voert verkiezingscampagne in een oranje burka. Voorman Jan Teijn maakte zondag een eerste wandeling door de stad in het allesverhullende islamitische gewaad. De burka is te koop op internet, en eigenlijk bedoeld voor voetbalfans die willen opvallen tijdens het WK.

Teijn heeft niet het idee dat hij Rotterdamse moslims provoceert. "De meeste migranten moeten lachen", stelt de lijsttrekker. De uitdossing is volgens hem bedoeld om op te vallen Ún als waarschuwing. "Straks komt ÚÚn of andere vreemde sultan aan de macht. Dan moeten alle mensen misschien een burka dragen", denkt Teijn, die tussen 1994 en 1998 al in de Rotterdamse raad zat namens de CD en CP'86.

Het Rotterdamse antidiscriminatiebureau Radar zet vraagtekens bij de actie. "Zulke rare acties tonen dat ze wel erg desperaat zijn. Het is een karikatuur van de islam, die ongetwijfeld kwetsend is voor de mensen die het moslimsgeloof belijden", zegt directeur Cyriel Triesscheijn. De Nationale Alliantie is van plan om zaterdag met Teijn in de burka een manifestatie te houden op de Rotterdamse Beijerlandselaan.