Nieuwe piepers brandweer werken slecht

maartenh had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen Het nieuwe communicatiesysteem C2000 voor hulpdiensten zorgt voor grote problemen onder brandweerlieden in het hele land. Zo komen meldingen vanuit de centrale meldkamer niet of te laat binnen. Ook gaan de piepers zelf gemakkelijk kapot.

De brandweer in Drenthe heeft inmiddels zelf maatregelen getroffen om de bereikbaarheid te verbeteren. Zij laten een melding twee keer uitgaan en sommige posten zijn voorzien van een mobiele telefoon. De slecht werkende piepers hebben er nog niet voor gezorgd dat branden worden gemist. Wel zijn er al heel wat piepers kapotgegooid, omdat ze niet naar behoren werken, aldus de Drentse projectleider van C2000.

Koning & Hartman
Door de invoering van het nieuwe communicatiesysteem moeten alle brandweermensen een nieuw type pieper krijgen. De zogenaamde pager is besteld bij bedrijf Koning & Hartman in Den Haag. Volgens de brandweerkorpsen heeft het bedrijf nog geen goede pagers kunnen ontwikkelen. De brandweerkorpsen zitten dankzij een afnameplicht echter vast aan het bedrijf.

Volgens Algemeen directeur Coene ligt het probleem niet geheel bij zijn bedrijf. "In sommige regio's lag de frequentie van het netwerk te dicht bij een ander netwerk. Daardoor kwamen meldingen niet door, maar dat heeft niets met de pager op zich te maken." Wel neemt hij de problemen serieus. "Er zijn problemen en daar werken we aan. We proberen ze in overleg met de brandweer op te lossen."

Oude systeem
De brandweer in regio Utrecht is weer overgestapt naar het oude, analoge communicatienetwerk. Andere regio's maken gebruik van 'illegale pagers'. Die zijn afkomstig van andere fabrikanten en zorgen er wel voor dat de meldingen binnenkomen.

Het is overigens niet voor het eerst dat C2000 voor problemen zorgt.