PvdA positiever over Uruzgan-missie

Icoon PolitiekDe Partij van de Arbeid (PvdA) is positief gestemd over de ontwikkelingen in het debat over de Nederlandse missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan. "Wij hebben een aantal eisen en het kabinet maakte de afgelopen periode een beweging in de goede richting", zo zei PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos vandaag na beraad met zijn fractie.

Het begint er dan ook op te lijken dat de PvdA aanstaande donderdag akkoord zal gaan met het zenden van 1300 Nederlandse militairen naar Uruzgan. Het definitieve oordeel velt de partij echter pas donderdag in het debat met de regering. "Het rapport van de MIVD en de hoorzitting maken het makkelijker te oordelen. Er is een beweging in de goede richting", aldus Bos.

Bos meldde echter ook dat een paar PvdA'ers zich niet kunnen vinden in de mening van de fractie. De buitenlandspecialist van de fractie, Koenders, meldde eerder al dat er "veel voorstanders, wat tegenstanders en weifelaars zijn" in de PvdA-fractie, die in totaal 42 Tweede-Kamerleden telt. PvdA'ers mogen donderdag afwijken van het fractiestandpunt, aldus Bos. Volgens hem heeft echter niemand echt principiële of gewetensbezwaren. Bij het debat over het sturen van Nederlandse militairen naar Irak stemden in 2003 enkele PvdA-Kamerleden nog tegen.

Voor het kabinet is het standpunt van de PvdA belangrijk, aangezien de missie alleen zal doorgaan bij een breed draagvlak in de Tweede Kamer. Minister Bot van Buitenlandse Zaken gaf aan licht optimistisch te zijn over de "positieve grondhouding" van de PvdA over de missie. "Maar ik ben een voorzichtig mens, een voorzichtig politicus, dus ik wacht het debat aanstaande donderdag af. Dan zullen we de schaapjes tellen", aldus Bot. Ook premier Balkenende toonde zich verheugd over de woorden van Bos. D66-leider Dittrich vindt het standpunt van de PvdA opmerkelijk.

De kans lijkt nu dus groot dat een ruime meerderheid donderdag instemt met de missie naar Afghanistan. Vandaag liet de SGP (2 zetels) weten voor de missie te zijn. Ook de VVD (27) gaf al eerder aan het besluit van het kabinet te zullen steunen. Het standpunt van het CDA (44) is nog niet definitief zeker, Tweede-Kamerlid Henk Jan Ormel zei vandaag echter wel de noodzaak van de missie in te zien.

GroenLinks (8), SP (8) en regeringspartij D66 (6) zullen donderdag tegen stemmen, zo hebben de partijen laten weten. De LPF (7) is op dit moment ook negatief gestemd, maar dat kan nog omslaan als meer landen meedoen aan de missie en de militairen maar voor één jaar naar Afghanistan gaan. Het standpunt van de ChristenUnie (3) is nog niet duidelijk. Wilders (1) wil pas oordelen na het debat van donderdag.