Hamas gaat niet in op eis tot ontwapening

De radicaal-islamitische beweging Hamas, die vorige week de absolute meerderheid behaalde in de Palestijnse parlementsverkiezingen, zal de wapens niet neerleggen. Ook is de beweging niet van plan IsraŽl te erkennen. Hamas reageert hiermee op een oproep van internationale onderhandelaars voor het Midden-Oosten, het zogenoemde "kwartet".

Deze onderhandelaars, actief voor de Verenigde Staten (VS), de Europese Unie (EU), de Verenigde Naties (VN) en Rusland, meldden eerder in de persoon van VN-secretaris-generaal Kofi Annan hun hulp aan de Palestijnen te heroverwegen als Hamas niet tegemoet komt aan de eisen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft uitgesloten dat de VS een Palestijns parlement onder leiding van Hamas financieel zal steunen.

Een van de leiders van Hamas, Ismail Haniyah, riep de bovengenoemde vier partijen eerder maandag op tot onvoorwaardelijke gesprekken met Hamas. Met de gestelde eisen is Hamas het echter totaal oneens. "Het kwarter moet het einde eisen van de IsraŽlische bezetting en agressie en niet eisen dat het slachtoffer de bezetting erkent", aldus Sami Abu Zuhri, woordvoerder van de beweging.