Al-Zawahri meldt aanslag te hebben overleefd

Icoon TerrorismeDe Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft maandag een recente videoboodschap van Ayman al-Zawahri uitgezonden. De Egyptenaar, de tweede man van al-Qaeda, meldt hierin eerder deze maand een aanslag in Pakistan te hebben overleefd. Verder noemt hij de Amerikaanse president George Bush onder meer een "slager" en een "mislukkeling".

De aanval die Al-Zawahri zegt te hebben overleefd, betreft een Amerikaans bombardement op de plaats Damadola, op vrijdag 13 januari. Bij die aanval, die op de Egyptenaar gericht was, kwamen zeker achttien mensen om het leven. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook vier hoge mensen van al-Qaeda, zo heeft de Pakistaanse regering eerder bevestigd.

Al-Zawahri start de videoboodschap met een directe boodschap tegen Bush. "Mijn eerste bericht is gericht tegen de slager van Washington, Bush: U bent niet alleen verslagen en liegt daarover, maar u bent, met de hulp van God, een mislukkeling. U bent pech voor uw mensen, u heeft hen rampen en catastrofes bezorgd, en u zal hen zelfs nog meer rampen bezorgen.

"Bush, weet u waar ik ben? Ik ben temidden van de menigte moslims, ik geniet van hun zorg met God's zegeningen en deel de heilige oorlog tegen u met hen, totdat we u verslaan."

Voorts richt de Egyptenaar zich tot het het Amerikaanse volk. "U verdrinkt in illusies. Ik zeg u dat Bush en zijn bende uw bloed vergieten en uw geld verspillen in mislukte ondernemingen. De leeuw van de islam, sjeik Osama bin Laden, moge Allah hem beschermen, heeft u een fatsoenlijke uitweg geboden uit uw dilemma. Maar uw leiders, die rijkdommen willen vergaren, staan erop u gevechten in te sturen en uw zielen te doden in Irak en Afghanistan en - als Allah het wil - in uw eigen land."

Met deze "uitweg" doelt Al-Zawahri op het bestand dat Al-Qaeda-leider Osama bin Laden onlangs aanbood. Volgens de Egyptenaar hebben de Verenigde Staten het aanbod van Bin Laden om tot een wapenstilstand te komen, genegeerd.


Ayman al-Zawahri in de videoboodschap (Foto: AP)

-
Kijk hier voor de complete, Engelse tekst van de boodschap (CNN).