Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 21

Icoon EredivisiePSV, AZ en Feyenoord boekten een overwinning in de 21e speelronde van de Eredivisie. In de strijd om een ticket voor de play-offs leed Ajax een kostbare thuisnederlaag tegen FC Utrecht. Onderin bleven RBC Roosendaal en Willem II opnieuw gespeend van een driepunter.

PSV noteerde een plichtmatige 0-2 zege op ADO Den Haag. De residentieclub kon aanvankelijk redelijk meekomen met de koploper, dat rustig afwachtte op het bevroren veld. De landkampioen had vooral moeite met het creëren van kansen. Phillip Cocu bewees zijn grote waarde door een uittrap van Gomes met de hak te verlengen en Farfán op die manier vrij te spelen. De Peruviaan omspeelde keeper Dorus de Vries voor de 0-1. Even later besliste Cocu het duel door goed te reageren op een vrije trap van Ibrahim Afellay.

Feyenoord en AZ blijven op drie punten achterstand van PSV. De Rotterdammers traden aan tegen Heracles Almelo en wonnen zeer comfortabel met 0-4. Salomon Kalou, Dirk Kuijt, Romeo Castelen en Patrick Paauwe lieten zich bejubelen als doelpuntenmaker. Aan de tweede en derde treffer ging een mooie aanval vooraf. Pierre van Hooijdonk maakte twaalf minuten voor tijd zijn rentree in het shirt van Feyenoord.

AZ moest het op vrijdag opnemen tegen Roda JC, dat kon pronken met een goede reeks. Tegen AZ kwam Roda er niet aan te pas: 1-4. Grote man aan de kant van de titelkandidaat was Shota Arveladze. De Georgiër scoorde driemaal, na een periode van droogte. Twee van de treffers waren pareltjes. Lange tijd zag het er goed uit voor Roda, vooral omdat Alexander Voigt de thuisploeg na de vroege 0-1 snel langszij schoot. AZ besliste het duel echter in de periode voor en na de rust. Naast Arveladze trof ook Stein Huysegems doel voor de Alkmaarders.

Ajax leed een onthutsende 1-4 thuisnederlaag tegen FC Utrecht. Adil Ramzi was de grote man aan de kant van FC Utrecht met drie goals. Zijn eerste viel al na twee minuten, na gegrabbel van Maarten Stekelenburg. Tomás Galásek miste even later een penalty. Vlak na rust scoorde Markus Rosenberg alsnog de gelijkmaker. Het bleek echter niet de opmaat voor een wederopstanding, want Ramzi maakte bijna meteen de 1-2. In de slotfase sloeg de Marokkaan nog eens toe, waarna Robin Nelisse wél een strafschop omzette. De Amsterdammers staan nu op plaats zeven, nog achter FC Utrecht, FC Groningen en NEC.

Onderin lijkt het doek te vallen voor RBC Roosendaal. De hekkensluiter verloor alweer voor de zestiende keer. Ditmaal was SC Heerenveen te sterk: 0-2. De Friezen scoorden hun eerste doelpunten sinds het vertrek van Klaas Jan Huntelaar. Willem II vergrootte de marge met RBC dankzij een 2-2 gelijkspel tegen NEC, al leidden de Tricolores geruime tijd met 2-0.