'IsraŽl wilde Bin Laden in 1996 vermoorden'

Icoon TerrorismeDe IsraŽlische inlichtingendienst Mossad wilde in 1996 Osama bin Laden vermoorden, zo schrijft althans de IsraŽlische krant Yediot Ahronot donderdag. Volgens de krant kreeg de inlichtingendienst een vertrouwelinge van Bin Laden zover om de terroristenleider te doden.

Dit zou zijn gebeurd na een mislukte moordaanslag op de Egyptische president Hosni Mubarak. Mossad was betrokken bij het onderzoek naar deze aanslag en stuitte daarbij op een door Bin Laden geleide groep radicale moslims in Sudan, aldus Yediot Ahronot. Samenwerkend met een niet nader genoemde buitenlandse dienst probeerde de IsraŽlische inlichtingendienst Bin Laden vervolgens uit te schakelen.

Een crisis tussen IsraŽl en de Palestijnen gooide echter roet in het eten. De samenwerking tussen de twee inlichtingendiensten ging door deze crisis namelijk ten onder, waardoor het plan niet doorging, aldus Yediot Ahronot. De IsraŽlische autoriteiten wilden niet op het bericht reageren. Yediot Ahronot zegt vrijdag het volledige verhaal te plaatsen.