Biogroenten niet beter dan gewone groenten

Icoon OnderzoekVolgens de Consumentenbond zijn biologisch geteelde groenten nauwelijks beter voor je dan normale groenten. Dat blijkt uit onderzoek van de bond tussen vijftien traditioneel geteelde groenten en hun biologische variant. Het enige voordeel van biologisch geteelde groenten is dat er minder resten van bestrijdingsmiddelen in voorkomen, maar ook dat verschil is klein.

Veel mensen denken dat er in gewone groenten minder voedingswaarde zit. Dat blijkt volgens het onderzoek niet het geval. "Wat de voedingswaarde betreft kunt u beter uw geld op zak houden", zegt de Consumentenbond over de gemiddeld duurdere biogroenten. De biologisch geteelde groenten hebben volgens het onderzoek een iets hoger drogestof- en vezelgehalte, maar dat geldt niet voor alle soorten. Bij champignons, winterpeen en ui scoort de regulier geteelde variant zelfs hoger.

Biologica, de organisatie van de biologische land- en tuinbouw noemt de uitslag ťťn van de vele opvattingen. "Er zijn heel wat onderzoeken uitgevoerd, waarvan meer dan de helft positief voor biologische groenten is uitgevallen", zegt directeur Bert van Ruitenbeek.