Lagere celstraf voor moord op Jeanny

Hanneman_1 had ons via de nieuws-submit te melden:

Jeanny WagemansDe 20-jarige Mattie B. uit het Limburgse Obbicht heeft in hoger beroep een fors lagere straf gekregen voor de moord op zijn 18-jarige ex-vriendin Jeanny Wagemans (foto). In plaats van twaalf jaar draait de jongen voor acht jaar de bak in. Net als bij de eerdere uitspraak kreeg B. daarbij tbs opgelegd.

Medeplichtige Paul M. (18) hoorde vier jaar cel tegen zich uitspreken, eveneens een vermindering van vier jaar in vergelijking met de oorspronkelijke straf. Het hof achtte bewezen dat B. het slachtoffer op 7 januari vorig jaar heeft gewurgd. Samen met M. gooide hij vervolgens het lichaam in de Maas. M. wist dat B. Jeanny wilde doden, maar hij was niet betrokken bij het beramen en uitvoeren van het moordplan, zo oordeelde de rechter. Wel heeft hij B. zijn gang laten gaan en hem na de moord geholpen.

Bij het bepalen van de straffen hield de rechter rekening met de leeftijd van de jongens. Ook zou B. verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest. Familieleden van Jeanny Wagemans reageerden verbijsterd op de lagere straffen. Zowel de ouders van Jeanny als de ouders van Mattie komen uit de Limburgse aannemerswereld. De rivaliserende ondernemers waren tegen de relatie van hun kinderen. Uiteindelijk verbrak Jeanny, tot groot ongenoegen van de jaloerse Mattie, de relatie, wat vermoedelijk geleid heeft tot haar dood. Bij de eerdere rechtszaak verklaarde de jongen Jeanny per ongeluk te hebben gewurgd. "Door mijn zweethanden schoot ik van haar schouder naar haar keel", zo verklaarde hij destijds.