Benzinestations verliezen 17 miljoen aan 'spookliters'

TankenBenzinestations lopen elk jaar ruim 17 miljoen euro mis aan brandstof die in het niets verdwijnt. Dat komt doordat benzine in tankauto's warmer wordt bewaard dan bij de pompstations. Daardoor krimpt de brandstof, en blijft er minder over om te verkopen. "Dat kan duizenden euro's per jaar kosten", zei secretaris E. de Vries van de brancheorganisatie BBT dinsdag. Dit Bovag-onderdeel eist maatregelen van het ministerie van Financiën.

De BBT wil dat de leveranciers wettelijk verplicht worden om het verschil te betalen. De Vries zegt stelt voor om de kosten van de geleverde liters brandstof altijd terug te rekenen naar 15 graden celcius. Als een oliemaatschappij dan bijvoorbeeld 10.000 liter bij een temperatuur van 19 graden aflevert, kan worden berekend hoeveel liters overblijven bij 15 graden.

De BBT wil ook met het ministerie praten over de brandstofaccijns. Pomphouders betalen volgens De Vries accijns over de aangeleverde brandstof. De accijnsinkomsten komen echter uit de geslonken voorraad van de pompen.