Nijmegen wil eigenaar 'schone' auto belonen

Knuffeltje19 en Yekx had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenDe gemeente Nijmegen is van plan de prijs van parkeervergunningen af te laten hangen van de mate van vervuiling van een auto van de aanvrager. Op die manier wil het college van BW wil het gebruik van meer milieuvriendelijke auto's stimuleren.

"Het gaat om de gezondheid en de leefbaarheid in de stad", zo sprak de Nijmeegse wethouder voor verkeer, Hirdes, vandaag op Radio 1. "Voor een auto op aardgas, biodiesel of lpg betaalt iemand dan bijvoorbeeld de helft minder dan voor een sterk vervuilende auto". Eigenaren van 'vuile' auto's moeten volgens de nieuwe plannen het normale tarief of op den duur zelfs een hoger tarief betalen. Een vergunningaanvraag voor een tweede auto zal de gemeente helemaal gaan weigeren.

Volgens Hirdes betekenen de plannen in principe dat de parkeervergunning voor een Fiat Panda op diesel straks duurder is dan die voor een Hummer op aardgas. De gemeente is, om vuile auto's uit het stadshart te weren, al bezig met het bouwen van parkeergarages aan de randen van de stad. Eerder probeerde de gemeente een parkeerverbod voor grote auto's in te stellen. Na een stortvloed van kritiek zag het Nijmeegse college hier echter van af.