Haulerwijk eerste met wedstrijd natuurijs

Icoon SchaatsenIn het Friese Haulerwijk wordt vandaag de eerste schaatswedstrijd op natuurijs van het jaar gereden. De wedstrijd van vandaag is alleen voor mannen en begint rond 13.00 uur, zo liet voorzitter Klaas Visser van IJsclub Nooitgedagt uit het dorp maandag weten. Tijdens de wedstrijd, die korte sprints inhoudt, wordt er net zo lang gereden tot er één winnaar overblijft. De verliezers van de rondes vallen steeds af.

De Haulerwijkse ijsclub had op een parkeerterrein zes centimeter water staan, dat in de nacht van zondag op maandag half is bevroren. "Het is een beetje een gokje, maar als de laatste drie centimeter ook dichtvriest moet het kunnen", aldus Visser gisteren.

De voorzitter verwacht vandaag ongeveer 25 tot 30 amateurschaatsers op het ijs. Schaatsclub Nooitgedagt wint, als de wedstrijd vanmiddag daadwerkelijk doorgaat, van de concurrerende ijsclubs in Tijnje, Nijelamer en Uilesprong. Deze verenigingen azen bij vorst er namelijk ook op, om de eerste natuurijsschaatswedstrijd te organiseren. Woensdag vindt in het Friese Uilesprong om 13.00 uur de tweede herenwedstrijd kortebaanschaatsen plaats.

Vrouwen mogen woensdag voor de eerste maal het natuurijs betreden. IJsclub Vooruitgang organiseert in Steggerda om 13.30 uur een kortebaanwedstrijd over 140 meter, zo liet voorzitter Roelof Bosma maandag weten.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!