Turkije staakt vervolging schrijver Pamuk

Merziyas had ons via de nieuws-submit te melden:

De Turkse schrijver Orhan Pamuk, die door het Turkse OM beschuldigd werd van 'het beledigen van de Turkse nationale identiteit', wordt niet langer vervolgd. Het proces tegen Pamuk, die zich in een interview negatief heeft uitgelaten over de uitroeiing van Armeniërs door het Ottomaanse rijk, werd eerder al verdaagd tot 7 februari. Nu is besloten het proces af te blazen.

Reden voor het schrappen is dat volgens de rechter de aanklager geen toestemming had van het Turkse ministerie van Justitie om het proces te beginnen. De rechtszaak was zeer omstreden. Pamuk werd vervolgd op basis van een nieuwe wet, die voorziet in het aanpakken van lieden die ''de Turkse identiteit belasteren''. De Europese Unie vreest dat die wet zal worden gebruikt om allerlei mensen die onwelgevallige uitspraken doen voor het regime, vast te zetten. De EU zei de zaak dan ook te zien als een belangrijke test voor Turkije dat met de EU onderhandelt over toetreding.

Pamuk zei vorig jaar in een Zwitserse krant dat tussen 1915 en 1918 30.000 Koerden en één miljoen Armeniërs zijn vermoord in het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije). Turkije ontkent bij hoog en laag dat een miljoen Armeniërs zijn vermoord. Het zijn er veel minder zo zeggen de Turken en bovendien was het geen volkerenmoord maar een burgeroorlog.