Aangifte tegen Centrum Democraten Arnhem

VerkiezingenVVD-burgemeester Pauline Krikke van Arnhem heeft aangifte gedaan tegen de lokale afdeling van de Centrum Democraten (CD). Volgens haar heeft de extreemrechtse partij dak- en thuislozen in de stad omgekocht om een ondersteuningsverklaring te tekenen voor de gemeenteraadsverkiezing van 7 maart. Iedere partij die niet in een gemeenteraad vertegenwoordigd is, moet 30 van zulke verklaringen inleveren om mee te mogen doen.

Diverse Arnhemse zwervers verklaarden afgelopen week geld te hebben ontvangen in ruil voor een handtekening. Sommigen dachten dat ze voor iets als Centrum Daklozen tekenden, zo zei een van hen eerder op tv. Het hoofdstembureau heeft de ingediende verklaringen gecontroleerd en geconstateerd dat er inderdaad een aantal dak- en thuislozen op de lijst van de CD staan. Dat is voor Krikke voldoende aanleiding om naar de politie te stappen.

Lijsttrekker Henny Selhorst van de CD was eerder van 1994 tot 1998 raadslid in Arnhem, maar destijds vaak afwezig omdat hij onder meer ruim een jaar in de gevangenis zat. Speciaal voor deze verkiezingen blies hij de lokale afdeling nieuw leven in. Hij is in het verleden schuldig bevonden aan het ronselen van stemmen.

De mogelijke fraude zal overigens niet kunnen voorkomen dat Selhorst met zijn lokale CD meedoet aan de verkiezingen. Ondanks dat het strafbaar is om geld te betalen voor stemmen op een ondersteuningsverklaring, blijft de kandidatenlijst toch geldig. Die door de CD ingediende lijst voldeed aan alle eisen van de Kieswet, aldus Krikke. Ze wil binnenkort met minister Alexander Pechtold overleggen of de wet hiervoor aangepast kan worden.