Zeker 39 doden bij treinongeluk Montenegro

Icoon RampEen treinongeluk in Montenegro heeft aan zeker 39 mensen het leven gekost. De passagierstrein vloog nabij de plaats Bioce uit de rails en gleed vervolgens tientallen meters naar beneden een ravijn in. 135 mensen raakten gewond, onder hen zijn 75 kinderen. Dit heeft vice-premier Ivanisevic van Montenegro gemeld.

Vier volle wagons sloegen om bij het ongeluk, dat plaatsvond in bergachtig gebied. De wagons gleden vervolgens zo'n dertig meter naar beneden. Het ongeluk had nog erger kunnen uitvallen, als de val niet was afgeremd door een stel bomen. De oorzaak van de ramp is een probleem met de remmen.

In totaal waren er zo'n 300 mensen aan boord van de trein. Onder hen waren veel gezinnen, die op weg naar huis waren na een lang weekend te hebben geskied. Enkele wagons waren nog niet uit de tunnel waar de trein net doorheen reed. De passagiers in die wagons bleven ongedeerd.

Inmiddels zijn helikopters van leger en politie een zoektocht gestart naar overlevenden. De bevolking is gevraagd bloed te geven. In ziekenhuizen zijn mensen met relatief kleine klachten naar huis gestuurd om ruimte te maken voor zwaargewonden. De president en premier van Montenegro, Filip Vujanovic en Milo Djukanovic, zijn naar de rampplek gereisd.

Als gevolg van het ongeluk is minister Andrija Lompar van Verkeer opgestapt. In Montenegro, een deelrepubliek van Servië-Montenegro, zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.


Reddingswerkers zoeken naar overlevenden na de treinramp