'Pechtold enkeltje terug naar Wageningen'

Alexander Pechtold"Als ik het in Den Haag zo slecht naar mijn zin zou hebben als Alexander Pechtold zou ik gewoon een enkele reis naar Wageningen nemen." Dat zei Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) vandaag in reactie op uitspraken van minister Alexander Pechtold in het maandblad Opzij. De D66'er, die tot tien maanden geleden burgemeester van Wageningen was, stelde onder meer dat politiek Den Haag 'veel vuiler en vunziger' is dan mensen denken.

Weisglas bestempelt de woorden als 'ronduit oncollegiaal en deloyaal'. "Dit is ongeloofwaardig voor de burgers in Nederland. Het voedt de gedachte dat het in Den Haag alleen om het spel en het eigenbelang gaat", schrijft de Kamervoorzitter op zijn internetsite. Ook VVD-kamerlid Hans van Baalen vindt dat Pechtold maar 'een outplacement-adviseur in de arm moet nemen'. Hij noemt de kritiek van Pechtold op het Haagse wereldje 'niet alleen onbehoorlijk, maar ook onoprecht voor iemand die alleen maar politieke functies heeft bekleed'.

Behalve op 'politiek Den Haag' in zijn algemeenheid richtte de D66-minister zijn vizier op zijn collega-ministers Balkenende en Donner (beiden CDA) in het bijzonder. Pechtold meldde dat hij 'soms moeilijk' uit de voeten kan met de twee, al voegde hij erbij dat dat 'vast wederzijds' is. De christelijke partij wilde vandaag weinig woorden vuil maken aan de uitlatingen. "We hebben maar besloten dit incident dood te zwijgen. We kunnen niet iedere week onze agenda laten bepalen door de interviews van de heer Pechtold", stelde CDA-Kamerlid Wim van de Camp. Pechtold, die in maart 2005 minister werd, uitte al vaker kritiek op de nationale politiek en collega-politici, wat hij meestal korte tijd later weer goed probeerde te maken door excuses aan te bieden.