'Europa verzwijgt jodenhaat Midden-Oosten'

AlgemeenVolgens theoloog dr. Hans Jansen verzwijgen en bagatelliseren Europese politici en geestelijk leiders systematisch de alomtegenwoordige Jodenhaat (antisemitisme) in het Midden-Oosten. Jansen schreef over de kwestie een duizend pagina's dik boek getiteld 'Van Jodenhaat naar zelfmoordterrorisme'.

In het lijvige boek analyseert Jansen de Jodenhaat die opwelt uit de Arabische media en uit uitspraken van politieke en geestelijke leiders en wetenschappers in het Midden-Oosten. Hij laat hen ook zelf aan het woord en constateert dat giftige Jodenhaat steeds meer ''de belangrijkste noemer van de wereldwijde moslimgemeenschap'' is geworden. Zelfs de hoogste islamitische leiders nemen kwaadaardige sterotypen over Joden, mythen over de 'Joodse wereldheerschappij', de ontkenning van de holocaust en verheerlijkende woorden over zelfmoordterrorisme in de mond.

In dagblad Trouw zei Jansen dit weekend dat de verspreiding van de Protocollen van Zion in het Midden-Oosten ''enorm'' zijn. De fel antisemitische in 1905 in Rusland vervaardigde vervalsing, waarmee Hitler zijn jodenvervolging rechtvaardigde, wordt zelfs in schoolboeken aan jonge Palestijnen onderwezen. Ook zien moslims Joden als 'trawanten van de duivel, criminelen, vrouwenschenders en rituele moordenaars'. ''En dankzij de Arabische christenen is er het idee aan toegevoegd dat Joden godsmoordenaars zijn; voor moslims, die Jezus niet als God zien, is dat een beetje een rare gedachte, maar ze leeft wel'', aldus de theoloog.

Europees antisemitisme
De reden dat het West-Europa deze zaken zo verzwijgt en bagatelliseert komt volgens Jansen omdat ''wij in de spiegel kijken van het Midden-Oosten en beschaamd onszelf herkennen''. De Jodenhaat in de Arabische wereld is volgens hem namelijk geŽnt op de lange antisemitische traditie in Europa. Hij spreekt daarom van ''de islamisering van het Europees antisemitisme''.

-
Om verwarring te voorkomen: Theoloog dr. Hans Jansen is niet dezelfde persoon als arabist Hans Jansen die bijzonder hoogleraar is voor 'het hedendaags islamitisch denken' aan de Universiteit van Utrecht. Theoloog Jansen doceerde van 1990-2001 geschiedenis van christelijke literatuur over jodendom en Joden aan de Vrije Universiteit te Brussel. Het boekwerk van Jansen wordt vandaag officieel gepresenteerd met een symposium in De Rode Hoed te Amsterdam.