Pechtold kan moeilijk overweg met CDA'ers

Alexander PechtoldD66-minister Alexander Pechtold kan 'soms moeilijk' uit de voeten met zijn CDA-collega's Balkenende en Donner. Dat zegt hij in een interview met het feministisch maandblad Opzij. "Zij staan voor mij ver van de vrijheden, die ik als individu wil hebben. Ook ver van de lol, de humor en de zelfverantwoordelijkheid, een beetje durven ritselen en regelen. Ik ben meer van de gezellige katholieken, of nog beter: de ex-katholieken", zegt de democraat.

Niet alleen de CDA-ministers, maar ook 'politiek Den Haag' staat ver van de voormalige burgemeester van Wageningen af, zo vertelt hij. Ministers gaan 'vreselijker' met elkaar om dan wie dan ook. "Achter elkaars rug om, ach, ach, ach, het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken. Ik heb het dan niet over de Afghanistan-affaire, maar de Haagse politiek in het algemeen. Machinaties, machtsspelletjes, persoonlijke belangen, partijbelangen die meespelen bij de benoeming van personen of het nemen van besluiten."

Het is overigens niet voor het eerst dat de D66'er afgeeft op Balkenende. Eerder noemde hij de minister-president een onrustzaaier, omdat deze te vaak zou waarschuwen voor mogelijke terreuraanslagen. Desondanks wil Pechtold in een eventuele volgende periode graag terugkomen als bewindsvoerder. Hij noemt als optie het ministerschap van Jeugd en Integratie, iets dat nu nog niet bestaat. Pechtold overweegt om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van zijn partij.