Rick van der Linden (Ekseption) overleden

ArchEnemy had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MuziekEkseption-organist Rick van der Linden is vanochtend in een ziekenhuis in Groningen overleden. De 59-jarige Van der Linden werd twee maanden geleden getroffen door een herseninfarct, waardoor hij een halfzijdige verlamming opliep. De muzikant was componist en organist van de Nederlandse symfonische rockband Ekseption, die vooral rond 1970 furore maakte.

De band bewerkte muziek van klassieke componisten als Bach en Beethoven tot popmuziek. Ze scoorden hits met onder andere The 5th, Air, Adagio en Peace planet. In 1973 werd de organist na wrijvingen uit Ekseption gezet. Hij begon vervolgens de band Trace. Later zou Ekseption nog een aantal keren in de originele bezetting bijeenkomen en albums opnemen. In 2003 tourde Van der Linden met een aantal muzikanten, waaronder zijn vrouw Inez, onder de naam Ekseption door de Benelux en Duitsland. In datzelfde jaar had hij plannen om met Focus-fluitist Thijs van Leer een album op te nemen, dit is er echter niet van gekomen.

Rick van der Linden was in de jaren '70 getrouwd met Toppop-danseres Penney de Jager, met wie hij een zoon heeft. Hij is het tweede lid van Ekseption dat in korte tijd is overleden. Vorig jaar oktober stierf bassist Cor Dekker op 57-jarige leeftijd. Van der Linden was onlangs nog te zien in het televisieprogramma Top 2000 à Go-Go. De opnames daarvoor waren enkele dagen voor zijn infarct gemaakt.

Rick van der Linden (1946 - 2006)
Rick van der Linden (1946 - 2006)