'Arrestatie topcrimineel Holleeder op handen'

MisdaadHet Algemeen Dagblad schrijft vandaag dat de arrestatie van Willem Holleeder, de vermeende godfather van de Amsterdamse onderwereld, nabij is. De nu 47-jarige ex-Heinekenontvoerder zou het brein zijn achter de criminele activiteiten van de Hells Angels in Nederland.

De politie zou in het onderzoek naar de Hells Angels genoeg bewijs hebben verzameld om Holleeder aan te kunnen pakken. In dat onderzoek zijn overigens alle 45 Angels die eerder waren gearresteerd, alweer vrijgelaten.

Uit informatie die justitie heeft verzameld zou blijken dat Holleeder de Nederlandse Hells Angels na een interne machtsstrijd heeft omgevormd tot een grote drugs- en afpersbende. In 2003 kwam er al informatie binnen dat Holleeder in nauw contact stond met ene 'Stoeltie', die nu vice-president is van de Amsterdamse Hells Angels. Holleeder zou toen wapens hebben gekocht van de motorbende. Spijkerhard bewijs kon toen echter niet worden verkregen.

In september 2004 kwam het nieuws naar buiten dat de toenmalige president van de Hells Angels, 'Big Willem' van Boxtel, plannen zou hebben gehad om Holleeder te laten liquideren in het Amsterdamse clubhuis. Hij zou daar toe zijn aangezet door de in mei 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra, die daar veel geld voor over had omdat hij werd afgeperst door Holleeder. Toen de plannen later dat jaar uitlekte, werd Van Boxtel met bad standing uit de club gezet.


Holleeder (r) 'gebroederlijk' met Endstra op een bankje. (een foto die Endstra indertijd tevergeefs trachtte te verbieden.)