Aanpak computercriminaliteit faalt

Icoon PiracyPolitie en Justitie schieten ernstig tekort bij de aanpak van computercriminaliteit. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse National High Tech Crime Centre (NHTCC), waarin diverse opsporingsdiensten en justitie samenwerken. In het rapport staat dat er te weinig kennis is op het gebied van computercriminaliteit. Er zijn te weinig specialisten en cybercrime wordt nog steeds onderschat, hoewel zeker één op de vijf Nederlandse bedrijven er mee te maken zou hebben.

Het Crime Centre schat dat er per jaar 1 miljard Euro schade wordt geleden door computercriminaliteit. Het Openbaar ministerie pakt niet veel zaken aan, omdat het bang is voor langdurige onderzoeken waarbij het rendement vaak uiterst onzeker is. "De politie stuurt aangevers van computercriminaliteit soms onverrichter zake naar huis, omdat ze ervan uitgaan dat er waarschijnlijk niets gaat gebeuren met de aangifte", aldus het NHTCC.

Een van de slachtoffers van cybercrime is Shell. Shellcomputers in Amsterdam en Houston zouden in 2003 gehackt zijn via computers van de Russische geheime dienst. De hackers waren op zoek naar specifieke informatie van het olieconcern. De inbraak is gemeld bij de Amerikaanse en Nederlandse politie en justitie, maar tot vervolging is het nooit gekomen. Toch zegt het bedrijf dat er "geen harde aanwijzingen zijn dat de Russische geheime dienst FSB achter de hack zou zitten".