Gigantische kwallen hinderen Japanse vissers

Icoon Algemeen Japanse vissers hebben de laatste tijd te maken met een ware plaag aan gigantische kwallen met het gewicht van een sumo-worstelaar. De Nomura-kwallen raken verstrikt in visnetten, en belemmeren op die manier de vangst. Dat werd vandaag duidelijk op een conferentie van vissers in Tokio.

Een Nomura-kwal kan 2 meter groot worden, en een gewicht van 200 kilo bereiken. Door hun enorme afmetingen vullen ze de netten van de vissers, en verpletteren of vergiftigen ze een groot deel van de vangst die overblijft. Als een visser een Nomura in zijn net vangt, kan het uren duren voordat het dier is losgehakt.

De problemen begonnen in juli, maar ook in 2003 en in 2002 zijn er grote plagen geweest. Een reden daarvoor hebben wetenschappers nog niet kunnen ontdekken. Mogelijk kunnen de dieren zich veel makkelijker vermenigvuldigen bij hogere temperaturen, veroorzaakt door het broeikaseffect.

Vissers hebben al diverse trucjes bedacht om de schade te beperken, maar echte oplossingen zijn er nog niet gevonden. Zuid-Korea en China hebben ook te kampen met de kwallenplaag, maar opmerkelijk genoeg veroorzaakt dit in China geen problemen. Daar wordt de reuzenkwal namelijk als delicatesse gezien. Helaas voor de vissers zijn combinaties van kwal met tofu of met ijs nog niet aangeslagen in Japan.


De gigantische kwallen zijn gelukkig niet dodelijk voor mensen