Spaans museum raakt kunstwerk van 38 ton kwijt

Icoon Weird Een vooraanstaand Spaans museum is een stalen kunstwerk met een gewicht van 38 ton kwijtgeraakt. Het kunstwerk kostte het museum in 1986 ruim 165.000 euro, maar zou op dit moment een veel hogere waarde hebben. Het verlies kwam aan het licht toen het museum het kunstwerk weer tentoon wilde stellen.

Het Reina Sofia museum kocht het kunstwerk van Richard Serra in 1986. Na het vier jaar tentoongesteld te hebben, werd het opgeslagen bij een gespecialiseerd bedrijf. Toen de directrice van het museum het kunstwerk kort geleden weer een plaatsje wilde geven, bleek het spoorloos verdwenen te zijn.

Volgens de Spaanse krant ABC is het opslagbedrijf in 1998 failliet verklaard. Niemand van het museum zou contact hebben opgenomen met het bedrijf, en er zouden ook geen officiële documenten meer zijn om te bewijzen dat het kunstwerk ooit is opgeslagen. De toenmalige directeur van het opslagbedrijf verklaarde geen idee te hebben wat er met het kunstwerk gebeurd was.

Serra staat bekend om zijn minimalistische kunstwerken van metaal. Dit stuk is daarop geen uitzondering; het bestaat uit drie blokken donker staal (zie foto). De vrees bestaat dan ook dat het kunstwerk per ongeluk ergens anders voor aan is gezien, of dat het is omgesmolten en verkocht.