'50% bijstandtrekkers kan zo aan het werk'

EconomieVolgens reïntegratiebureau Work2 uit Dordrecht krijgt 20% van de bijstandtrekkers onterecht een uitkering. Zij zouden frauderen en op andere wijze geld (bij)verdienen. Nóg eens 30% zijn zogenaamde 'slimmeriken'. Zij frauderen niet maar kunnen wel werken. Alleen hebben ze liever een uitkering.

Mensen die echt niet kunnen werken om wat voor reden dan ook, zouden 20% van het bijstandstrekkerspercentage uitmaken. De bijstand vormt voor hen het vangnet. De andere 30% kan en wil wel werken, maar komt om allerlei redenen niet aan een baan.

'Slim'
De 30% 'slimme bijstandprofiteurs' worden door Work2 'trajecttijgers' genoemd. Ze glippen heel behendig door de mazen van het systeem. Ze kennen de wetgeving vaak beter dan hun klantmanager bij de Sociale Dienst. Dit soort mensen hebben meerdere trajecten doorlopen en kennen het klappen van de zweep. Ze kunnen werken, mankeren niets, maar prefereren de bijstand boven een werkend bestaan.

Work2 pleit ervoor om uitkeringstrekkers die wel kunnen werken maar het vertikken, hard aan te pakken. Zo zou het makkelijker moeten worden om iemand zijn uitkering af te pakken. Dat is feitelijk nu alleen mogelijk bij bewezen fraude, maar heel moeilijk bij andere dubieuze gevallen.

Verder zou het volgens Work2 belangrijk zijn om mensen die weer aan het werk gaan, gedurende een overgangsperiode een deel van de uitkering te laten behouden. Positieve sancties houden mensen namelijk langer aan het werk. Het is verbazingwekkend te moeten constateren dat aan het werk gaan nu voor sommige mensen een economische achteruitgang betekent, aldus het reïntegratiebureau.