'Griepmedicijn geen wondermiddel bij pandemie'

Tiesemans en NS-hater hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon EpidemieBij een wereldwijde uitbraak van vogelgriep onder mensen moeten overheden niet te veel vertrouwen op het medicijn Tamiflu. Er is nog niet bewezen dat het middel werkt tegen het H5N1-griepvirus. Mocht het virus muteren, is Tamiflu waarschijnlijk helemaal niet meer bruikbaar. Medische experts doen deze uitspraken vandaag in een artikel op de website van vakblad The Lancet.

Tamiflu is een medicijn dat de symptomen van griep vermindert en de ziekte verkort. Het kan de ziekte echter niet voorkomen. Wereldwijd slaan overheden desondanks flinke voorraden Tamiflu in. De medici waarschuwen dat het isoleren van zieke patiŰnten en het dragen van mondkapjes door burgers net zo belangrijk zijn.

Tamiflu vermindert de symptomen van griep alleen wanneer het middel ingenomen wordt binnen twee dagen na de eerste ziekteverschijnselen. Als mensen wel besmet zijn met het griepvirus, maar zich niet ziek voelen, werkt het middel echter niet. Zo wordt het virus toch nog overgedragen, aldus onderzoeksleider Tom Jefferson.