'Met hyperspacemotor in 3 uur naar Mars'

X-factorVolgens het wetenschappelijk blad New Scientist is de Amerikaanse overheid bezig met de ontwikkeling van een hyperspacemotor. Zo'n motor moet interstellaire reizen mogelijk maken door via een andere dimensie het eindpunt te bereiken. Een reis naar Mars duurt dan slechts drie uur, en naar een ster op elf lichtjaren afstand slechts 80 dagen.

De nog in de theoretische fase verkerende motor is gebaseerd op een controversiële kwantumtheorie over hoe het universum in elkaar zit. De werking vindt plaats door een intens magnetisch veld op te wekken, wat al in de jaren 50 door de bekende wetenschapper Burkhard Heim werd bedacht. Als een magnetisch veld van voldoende sterkte wordt opgewekt, zal een ruimtevoertuig in een andere dimensie verschuiven.

Enthousiastelingen over de hyperspacemotor beamen dat de motor op een erg vergezochte theorie gebaseerd is, die drastische veranderingen impliceert in de huidige bekende natuurkundewetten. ''Het apparaat ligt niet om de hoek. We moeten eerst bewijzen dat de theorie correct is, en er zijn vrij veel natuurkundigen die een andere mening hebben. Het is onze taak te bewijzen dat wij gelijk hebben, en dat gaan we ook doen'', aldus een aanhanger van Heims kwantumtheorie.

-
Uitgebreider op Scotsman.com (Engelstalig) of Xerson.nl (vertaling)