'Drankverslaving eerder aanpakken'

Slechts drie procent van de 1,1 miljoen probleemdrinkers krijgt hulp met hun alcoholprobleem. Volgens het Utrechtse verslavingsinstituut Trimbos moet dat veel meer worden. Door samen te werken met verschillende organisaties moet dat aantal opgekrikt worden, meent het instituut.

BierArbodiensten, spoedeisende hulpafdelingen in ziekenhuizen, thuiszorgmedewerkers en huisartsen zouden bij vermoeden van drankmisbruik alarm moeten slaan om drinkers bewust te maken van hun problemen. Vandaag wordt het 'Partnerschap Vroegsignalering Alcohol' gelanceerd tijdens het Alcohol Congres in het Rotterdamse WTC. In april moet een actieplan klaar zijn.

Volgens bestuurslid Don Olthof van De Grift Verslavingszorg in Arnhem moet het accent van de zorg komen te liggen bij de jeugd. Afgelopen weekeinde hield de Grift een anonieme enquête bij een discotheek over het drankgebruik van de bezoekers. "Ik kreeg vijf willekeurige, nog gesloten enveloppen in mijn handen gedrukt. De eerste: dertig glazen gedronken. De tweede: 36 glazen. Nummer drie: zeven glazen. Vier: twintig. En het ergste is dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je altijd méér drinkt dan je zelf denkt!" Volgens de hem is de jeugd dus het belangrijkste speerpunt. "Je zult toe moeten naar een mix van verschillende maatregelen. Meer voorlichting, strengere regels voor de verkoop van alcohol én focussen op ouders. Het wordt tegenwoordig normaal gevonden dat kinderen van 12 af en toe een glaasje drinken. Misschien zijn we er te gemakkelijk in geworden. Moeten we dat niet meer zomaar toestaan."