'Bomexpert al-Qaeda dood bij bombardement'

Icoon TerrorismeEen Amerikaans bombardement heeft vorige week vrijdag de belangrijkste bomexpert van al-Qaeda gedood, zo bericht ABC News op gezag van Pakistaanse functionarissen. Volgens de Amerikaanse zender is de man, de Egyptenaar Midhat Mursi, omgekomen als gevolg van een luchtaanval op de Pakistaanse plaats Damadola.

De aanval van vrijdag doodde in totaal achttien mensen. De 52-jarige Mursi, die ook wel bekendstaat als Abu Khabab al-Masri, was op het moment van het bombardement in gesprek met vier hoge leiders van al-Qaeda. Zijn lichaam zou na de aanval zijn geïdentificeerd.

ABC News spreekt de berichten tegen dat Ayman al-Zawahiri, de tweede man van al-Qaeda, gedood is bij de raketaanvallen. Onder meer CNN meldde dit afgelopen zaterdag. Al-Zawahiri zou echter op het laatste moment besloten hebben niet naar de bijeenkomst te gaan. Wel zouden nog twee andere topmannen van al-Qaeda omgekomen zijn, onder wie de schoonzoon van al-Zawahiri.

Volgens ABC heeft Mursi honderden terroristen getraind, onder wie de 'bomschoenterrorist' Richard Reid. Zijn handboek voor explosieven zou 'de bijbel' voor leden van al-Qaeda over de hele wereld zijn. Op het hoofd van de bomexpert stond een beloning van vijf miljoen dollar.