'40.000 doden in Nederland bij pandemie'

Icoon EpidemieDe uitbraak van de vogelgriep heeft de afgelopen jaren bij velen al geleid tot de angst dat er een wereldwijde griepepidemie (pandemie) komt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft nu gemeld dat ongeveer 40.000 Nederlanders zullen sterven als Nederland wordt getroffen door de pandemie.

Deze pandemie kan uitbreken als mensen die aan een menselijke griep-vorm lijden, worden ge´nfecteerd met het vogelgriepvirus. Hierdoor kan namelijk een hybride variant ontstaan die net zo besmettelijk is als de 'gewone' griep, maar veel dodelijker omdat er geen afweer tegen is.

Deskundigen van het RIVM menen dat over een periode van drie maanden zo'n vier miljoen mensen in Nederland zullen gaan lijden aan het griepvirus. Een op de honderd besmetten zal vervolgens overlijden, zo menen de statistici. De Nederlandse overheid werkt momenteel samen met een groot aantal organisaties aan draaiboeken waarmee het gevaarlijke virus, als dat in Nederland zou opduiken, kan worden bestreden.

De vogelgriep heeft de afgelopen jaren wereldwijd aan tientallen mensen het leven gekost. Recentelijk is het virus Turkije binnengedrongen. Ruim een week geleden werd het zelfs aangetroffen in Istanbul. In de Oost-Turkse stad Van overleden de afgelopen weken vier kinderen door het virus.

Vandaag overleed opnieuw een jong kind aan de gevolgen van de vogelgriep. Het betrof een driejarig jongetje in IndonesiŰ. Enkele dagen geleden stierf zijn oudere zusje ook al aan de ziekte. Een derde kind uit het gezin ligt nog met dezelfde symptomen in het ziekenhuis.

PandemieŰn doen zich gemiddeld om de twintig Ó dertig jaar voor. De laatste was veertig jaar geleden, toen betrof het de Hongkong-variant. Het beruchtste voorbeeld van een pandemie is de Spaanse griep, die tussen 1918 en 1920 wereldwijd meer dan twintig miljoen slachtoffers maakte.

-
Meer info over pandemieŰn.