Hirsi Ali voorgedragen voor Nobelprijs v/d Vrede

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenTweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali is door het Noorse parlementslid Christian Tybring-Gjedde voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede 2006. Tybring-Gjedde meent dat de VVD-politica de prijs moet krijgen omdat hij zich "geen betere kandidaat kan voorstellen voor de vredesprijs dan zij".

"Zij vecht voor gelijkwaardigheid, gelijke behandeling, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst met haar leven als inzet", aldus Tybring-Gjedde tegen de Noorse krant Dagsavisen. Verder zei hij Hirsi Ali een "fantastische vrouw" te vinden en te bewonderen dat ze, ondanks de vele bedreigingen aan haar adres, doorgaat met haar strijd en bezig is met een opvolger van de film Submission. Twee weken geleden werd Hirsi Ali door het blad Reader's Digest nog uitgeroepen tot 'Europeaan van het jaar 2005'.

In Noorwegen hebben parlementsleden het recht om kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede voor te stellen. Tybring-Gjedde, die lid is van de rechtse Volkspartij, is een van de weinigen uit de historie van de prijs die vertelt wie hij heeft voorgedragen. De Nobelprijs voor de Vrede wordt op 10 december uitgereikt in de Noorse hoofdstad Oslo, de winnaar wordt in oktober bekendgemaakt.