Cohen roept alle stadsbestuurders bijeen

CohenDe Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft voor morgen alle 14 stadsdeelvoorzitters bij elkaar geroepen voor overleg over de problemen met jongeren in de stad. Reden zijn een aantal incidenten die de afgelopen twee weken hebben plaatsgevonden. Zo werden met Oud & Nieuw in onder meer de Diamantbuurt auto's vernield en braken er in Slotervaart relletjes uit nadat een Marokkaanse tiener met zijn scooter verongelukte. Ook werd VVD-gemeenteraadslid John Goring bij een interview met migrantenzender MTNL zodanig bedreigd door een groep Marokkaanse jongeren, dat de cameraploeg het beeldmateriaal afstond.

Afgelopen dagen berichtten onder meer AT5 en de Volkskrant over problemen met jongeren in de stad. Sommige ouders zouden een hekel hebben aan Nederlanders en daarom niet ingrijpen, zo betoogde een Marokkaanse buurtvader zaterdag in de Volkskrant. Vandaag kwam AT5 met het bericht dat Marokkaanse jongeren tijdens Oud & Nieuw bij een Joodse bewoner in de Diamantbuurt een kist vuurwerk door het raam hadden gesmeten. Stadsdeel Oud Zuid liet vandaag weten dat het niet meer om incidenten gaat en dat er sprake is van toenemende intolerantie van jongeren tegenover de samenleving.

De PvdA in Oud Zuid/de Pijp zei vanochtend nog tegen RTV Noord-Holland dat de media zich er niet te veel mee moet bemoeien. Volgens PvdA-fractievoorzitter Eddy Linthorst is ''alleen zo te voorkomen dat de situatie opnieuw escaleert''. Tweede Kamerlid Geert Wilders denkt daar weer heel anders over, want die stelde zaterdag zelfs een hele rits Kamervragen over de situatie met Marokkaanse raddraaiers in Amsterdam.

Voor Cohen lijkt inmiddels ook de maat vol, want vanmiddag maakte hij bekend dat morgen een rondetafelconferentie over de problemen wordt gehouden. Het is overigens voor het eerst dat alle stadsdeelvoorzitters bijeen worden geroepen om dergelijke problemen te bespreken. Cohen wil dat ook de stadsdeelbesturen morgen duidelijk maken welke maatregelen nodig zijn om de situatie te normaliseren.