Tamme zwijnen op Veluwe achtergelaten

Esposa had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Icoon AlgemeenStaatsbosbeheer is woedend op een nog onbekende onverlaat die twee tamme hangbuikzwijntjes in de bittere kou heeft achtergelaten. Het tweetal werd zaterdag ontdekt door een aantal wandelaars in de Veluwse bossen. Inmiddels wordt gezocht naar een nieuw onderkomen voor de dieren. "Anders worden ze afgeschoten", aldus boswachter Harry Hees.

De wandelaars die afgelopen zaterdag de beestjes ontdekten keken vreemd op toen de beestjes zich erg aanhankelijk opstelden. Wilde zwijnen zoeken geen contact met mensen, dus werd al snel duidelijk dat het hier gaat om twee varkentjes die aan hun lot waren overgelaten. In het zand van het bos werden daarna bandensporen van een aanhangwagen gevonden en de eigenaar bleek de dieren nog een baal stro te hebben gegeven. Daarna is hij er vandoor gegaan.

De boswachter vertelt verder dat de tamme beestjes de kou ook niet zullen overleven, omdat ze een warm hok gewend zijn. Ook kan de boswachter ze nog niet vangen omdat dan eerst een nieuw thuis gevonden moet zijn. "De twee zwijnen, die ik liefkozend Witje en Zwartje genoemd, lagen dicht tegen elkaar aan en konden al niet meer opstaan, omdat ze door de kou totaal stram waren geworden. Ik heb ze wel wat voer gebracht", aldus Hees. Het tweetal loopt ook nog een ander gevaar in het bos volgens Hees. "Het zijn twee zeugjes en er zijn genoeg wilde, grote mannetjeszwijnen die er maar wat graag op zouden kruipen. Dat loopt niet goed af." Daarnaast wonen ze nu in een gebied waar honden los mogen lopen.

De twee tamme hangbuikzwijnen: Witje en Zwartje
De twee tamme hangbuikzwijnen: Witje en Zwartje

_______________________
Wil jij een warm thuis bieden aan de zwijntjes?
Neem dan contact op met Staatsbosbeheer