Brand in basisschool in Den Haag

Tapie_Tapacho en fversteegen hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenAan de Tasmanstraat in Den Haag is in basisschool De Wereldwijzer een grote brand uitgebroken. De 124 leerlingen die op dat moment in de school waren, konden direct en op tijd in veiligheid worden gebracht met behulp van de leerkrachten. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is. Een naast de school gelegen crŤche moest door de rookontwikkeling ook worden geŽvacueerd.

Een woordvoerder van de brandweer vertelt dat de uitslaande brand op de zolder van de school veel schade veroorzaakt. De rookontwikkeling is volgens de woordvoerder "aanzienlijk".

De evacuatie van de aanwezige leerlingen is volgens de brandweer vlekkeloos verlopen. Woordvoerder Fred Lek vertelt dat de leraren zich aan het veiligheidsplan hielden en op die manier de kinderen kalm naar buiten leidden. De directeur van de school, B. Endlicht, weet te melden dat alle kinderen binnen vier minuten buiten waren.

De leerlingen werden tijdelijk opgevangen in een dependance aan de Da Costastraat, hoewel de meesten inmiddels wel zijn opgehaald door hun ouders. De brandweer ontving de melding rond 11:00 uur en is sindsdien bezig met blussen.

De brandweer heeft een hoogwerker nodig om het vuur te kunnen bestrijden
De brandweer heeft een hoogwerker nodig om het vuur te kunnen bestrijden


Update 16:43 uur
De brand wordt nu door de brandweer aangemerkt als "zeer grote brand" en wordt met groot materiaal bestreden. Meer dan honderd brandweerlieden uit Den Haag en omgeving bestrijden op dit moment de brand. Het basisschoolgebouw is als verloren beschouwd. De brand heeft zich via de houten structuur van de zolder door het hele gebouw kunnen verspreiden.

De brand ontstond op de eerste etage door nog onbekende oorzaak. Eerst werd er geprobeerd van binnen uit te blussen, maar dat werd te gevaarlijk voor de brandweerlieden door instortingsgevaar. De brandweer probeert het gebouw gecontroleerd uit te laten branden. Omliggende gebouwen worden natgehouden en in de gaten gehouden door brandweerlieden. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten vanwege de rookontwikkeling.

De politie heeft ook een aantal omliggende straten voor al het verkeer afgesloten, waaronder de Van Speijkstraat, de Van Diemenstraat en een deel van de Waldeck Pyrmontkade. Ook een aantal direct aanliggende panden in de Van Speijkstraat zijn ontruimd.


Het dak van het gebouw is ingestort en de brand breidt zich uit

Bij de brand komt veel rook vrij