Blowende lijsttrekker brengt CDA in verlegenheid

Icoon PolitiekLijsttrekker Michael Veling van het CDA in stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft zijn hele partij in verlegenheid gebracht. Afgelopen woensdag was hij te zien bij de de Nationale IQ-Test. Hij zat ingedeeld in de groep 'blowers'. Hij nam zelfs stoned deel aan de test. Veling runt een hasj-cafÚ, maar heeft volgens de Amsterdamse lijsttrekker Hester Maij van het CDA beloofd daar niet in de media mee naar buiten te treden.

Het CDA is fel tegen drugs en coffeeshops. "Ik ben dus mordicus tegen softdrugs", zegt Hester Maij dan ook. Toch neemt zij de 'fout' van Veling niet zo hoog op. "Ach, hij zal zich uiteindelijk ook wel aan die regels gaan houden, denk ik." Maar het meedoen aan de test was niet het enige. "Vooral de ontboezeming dat hij een D66-wethouder wil, vind ik niet handig. Zoiets zeg je niet voor de verkiezingen. Het is wel eerlijk, maar niet slim. Moet je nou als het gezicht van het CDA zeggen dat je op Thom de Graaf hebt gestemd?", zegt voorzitter Harro Hoogerwerf van de selectiecomissie van de partij, die Veling op de eerste plaats heeft gezet.

Opmerkelijk genoeg ziet het Tweede Kamerlid Maxime Verhagen er ook niet zoveel problemen in. "Het is een tijdelijke zaak, want Veling verkoopt volgend jaar zijn kroeg. Maar als het CDA met Veling goed scoort, moet hij ook wethouder willen worden."