Grootste hindoetempel Nederland geopend

AlgemeenGisteren heeft in het Gelderse Wijchen de grootste hindoetempel van Nederland voor het eerst haar deuren geopend. Enkele honderden hindoes en andere belangstellenden uit het hele land woonden de plechtigheid in de fonkelnieuwe Shree Raam Mandir bij. Het gebouw is zo'n 17,5 bij 20 meter groot, telt drie bouwlagen en staat op een eigen stuk grond van 2176 m2.

In Nederland wonen naar schatting 200.000 hindoes. De meesten zijn afkomstig uit Suriname. Tot nog toe kwamen Nederlandse hindoes vooral bijeen in huiselijke kring. Alleen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zijn enkele kleine hindoetempels. De nieuwe tempel in Wijchen is bedoeld voor hindoes uit het hele land.

De naam van de tempel, 'Shree Raam Mandir', staat voor 'het huis van de heer Raam'. Naast tempel zal het gebouw ook dienen als Hindoestaans cultureel centrum en als kenniscentrum van taal, religie en cultuur. In het centrum komt ook een bibliotheek met werken over het hindoeÔsme. De bouw heeft in totaal 1,3 miljoen euro gekost. Dat geld komt van giften en donaties van hindoes.

De lokale bevolking van Wijchen was in eerste instantie niet blij met de plannen voor een tempel. Die eerste plannen dateren van 10 jaar geleden. Het heeft de hindoe-gemeenschap heel wat uitleg gekost om duidelijk te maken dat er weinig engs is aan het hindoegeloof. Nu het in gele en witte baksteen opgetrokken gebouw er staat, lijkt iedereen in Wijchen trots op de tempel, zo meldt dagblad De Gelderlander.


De Shree Raam Mandir in Wijchen