Japanse workaholics gedwongen op vakantie

Icoon OpmerkelijkWorkaholics in Japan moeten, als het aan het Japanse ministerie van Gezondheid en Arbeid ligt, gedwongen op vakantie worden gestuurd. Het ministerie vindt dat mensen die zelden vakantie opnemen en alleen maar bezig zijn met hun werk, veel aspecten missen die de samenleving nodig heeft.

Zo geven de workaholics te weinig geld uit aan leuke dingen om de dienstverlenende sector op peil te houden en zetten ze ook nog eens te weinig kinderen op de wereld om het dalende geboortecijfer op te krikken. Het departement denkt daarom aan een wet die werkgevers er toe dwingt om al aan het begin van het jaar de vakanties van hun werknemers te plannen, en de mensen te stimuleren om deze dagen ook daadwerkelijk op te nemen.

Een onderzoek van het ministerie van Arbeid wees eerder uit dat in de eerste maanden van 2005 minder dan de helft van het aantal vakantiedagen waar werknemers recht op hadden, werd opgenomen. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de hoge werkdruk in veel Japanse bedrijven.