Darts: Jelle Klaasen wint Lakeside

Icoon DartsJelle Klaasen heeft voor een sensatie gezorgd op de Lakeside, het meest prestigieuze dartstoernooi van de wereld. De Nederlander, de jongste finalist (21) ooit op de Lakeside, won na een zeer spannende wedstrijd met 7-5 van viervoudig kampioen en landgenoot Raymond van Barneveld.

Klaasen, debutant in Frimley Green, begon meteen brutaal door 'Barney' gelijk te breken. Van Barneveld liet zich niet kennen en brak meteen terug, maar toch pakte Klaasen met nog een break de eerste set van de finale. In de tweede set was de qualifier opnieuw de sterkste. Van Barneveld kreeg maar liefst zes pijlen om die set te winnen, maar miste steeds de dubbel.

Barney, die het toernooi vorig jaar won, liet zich niet kennen en pakte op sterke wijze set drie en vier, zonder ťťn leg te verliezen: 2-2. Ook in de vijfde set begon hij sterk door Klaasen meteen te breken, maar Klaasen brak terug en pakte ook de set. Voor de pauze trok 'Barney' de stand in sets gelijk naar 3-3, onder andere met een mooie 156-finish.

In de zevende set volgden de 180-ers van beide spelers elkaar in hoog tempo op. Eerst brak Klaasen Van Barneveld, maar de Hagenees maakte een re-break en pakte vervolgens een 4-3 voorsprong in sets. De achtste set leverde weer een gelijke stand op, omdat de regerend kampioen ťťn leg wat zwakker gooide, waardoor Klaasen hem kon breken. Klaasen bleef ook in de negende set bijna elke leg ťťn of twee keer 180 gooien. Van Barneveld kon dit niet pareren, wat resulteerde in een 3-0 legwinst en een 5-4 voorsprong voor de 21-jarige.

Klaasen won ook de eerste leg van de tiende set, dat betekende dat Klaasen zeven legs op rij pakte. Toen kwam Van Barneveld weer wat beter in z'n spel en won zijn eigen leg en vervolgens de leg van Klaasen. De regerend kampioen kreeg vier kansen om de stand gelijk te trekken, miste z'n dubbels. Klaasen deed dit niet en pakte de break terug. Toch liet Van Barneveld zich niet kennen, hij pakte opnieuw een break en bracht daarmee de 5-5 stand op het scorebord.

Van Barneveld leek op weg naar 6-5, hij kwam een break voor en had in totaal vijf legs voor de set. Toch brak Klaasen terug en won onder grote spanning de elfde set en kwam daarmee op ťťn set van de toernooiwinst. Klaasen stootte in de twaalfde set meteen door met een break en de winst in z'n eigen leg, daarmee kwam hij op ťťn leg van de winst. De leg die 'Barney' begon was ook voor Klaasen, daarmee was de sensatie compleet. De 21-jarige Jelle Klaasen is de jongste winnaar ooit van de Lakeside. Hij gaat naar huis met een cheque van 60.000 Engelse pond (zo'n 90.000 euro), Van Barneveld moet het doen met 25.000 pond.


Jelle Klaasen met de beker en de cheque