Schaatsen: Bizar voorval op 1500 meter

Icoon SchaatsenHet Europeese Kampioenschap Allround in het Noorse Hamar was al geen 'gewoon' kampioenschap, maar de Nederlanders Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen hebben er vanmiddag nog een schepje bovenop gedaan. Nadat laatstgenoemde klaar was met zijn 1500 meter en teleurgesteld het hoofd boog en uitreed, knalde hij namelijk vol op Uytdehaage, die al in de binnenbaan klaarstond voor zijn schaatsmijl.

Beide rijders gingen vervolgens hard tegen het ijs en liepen diverse blessures op. Verheijen heeft last aan z'n hoofd, hand en schouders, Uytdehaage klaagde over pijn in z'n knie, enkels en bekken.

"Hij hoort daar helemaal niet te staan. En hij moet kijken wat eraan komt, dat is niet mijn verantwoordelijkheid", aldus Verheijen na afloop tegen de NOS. Hij noemde het voorval "onhandig", maar zei ook dat "dit soort dingen kunnen gebeuren" en dat hij niet boos op Uytdehaage is.

Uytdehaage zelf reed na het gebeuren enkele rondjes om van de schrik en pijn te bekomen en werd kort behandeld. Vervolgens ging hij toch van start en reed hij - de omstandigheden meegenomen - toch nog een redelijke race. In een tijd van 1.51,27 eindigde als zestiende. Na afloop bekeek hij het van de positieve kant: "Ik heb in ieder geval nog enkele goede bochten gereden."





De 1500 meter werd overigens gewonnen door Enrico Fabris. De Italiaan finishte in 1.47,57 en bleef daarmee de concurrentie dik voor. De Pool Konrad Niedzwiedki werd op ruim anderhalve seconde tweede in 1.49,16. Harvard Bøkko uit Noorwegen eindigde daar kort achter en werd derde. Beste Nederlander was Sven Kramer op de achtste plaats, Verheijen werd elfde, Romme achttiende.

In het algemeen klassement gaat Fabris aan de leiding. Hij heeft een flinke voorsprong op de nummer twee Eskil Ervik. Deze Noor moet op de 10 kilometer ruim 22 seconden goedmaken om Fabris voorbij te gaan. Derde staat, op ruim 24 seconden, Bøkko. Beste Nederlander is opnieuw Kramer, hij staat zesde op bijna 40 seconden. De andere Nederlanders staan niet in de top 10. Later vanavond rijden de mannen de 10.000 meter.

Kijk voor meer sportnieuws en alle schaatsuitslagen op FOK!Sport!