Belgisch moslimorgaan boos na protest Gaia

AlgemeenIn BelgiŽ is de Moslimexecutieve, het officiŽle overlegorgaan tussen moslims en de Belgische overheid, voornemens een racismeklacht in te dienen tegen dierenrechtenorganisatie Gaia (Global Action in the Interest of Animals). Reden is een betoging die Gaia op 10 januari hield tijdens het offerfeest voor het pand van de Moslimexecutieve in Brussel.

De dierenrechtenorganisatie protesteerde tegen het overlegorgaan omdat die zijn achterban onvoldoende zou hebben geÔnformeerd over de mogelijkheden tot legale rituele slachtingen, en thuisslachtingen zou promoten. Gaia doopte het overlegorgaan voor die gelegenheid om tot 'Executief voor illegale thuisslachtingen'.

Volgens de Moslimexecutieve heeft Gaia zich tijdens de protesten schuldig gemaakt aan het ''aanzetten tot rassenhaat en religieuze opruiing''. Volgende week wil de executieve een klacht indienen tegen Gaia en haar voorzitter Michel Vandenbosch.

De Gaia-voorzitter noemt de aantijgingen van de Moslimexecutieve ''bijzonder grof, compleet absurd en een grove schande.'' Volgens Vandenbosch heeft zijn organisatie niets anders gedaan dan het uitoefenen van het recht op vrije meningsuiting: ''Het is ons recht om op te komen voor de dierenrechten en toe te zien op de naleving van de wet op het dierenwelzijn.'' De voorzitter heeft de thuisadvocaat van Gaia opdracht gegeven om te onderzoeken of er een tegenklacht wegens laster kan worden ingediend.


Protest van Gaia van vorige week