Zenders schrappen serie na christelijk protest

Priester Daniel en JezusEen aantal lokale Amerikaanse tv-zenders heeft een spraakmakende serie over een pillenslikkende priester na de eerste aflevering van de buis gehaald. De zeven zenders, voornamelijk uit het zuiden van de Verenigde Staten, kregen duizenden klachten binnen over The Book of Daniel, met acteur Aidan Quinn in de titelrol.

Quinn spreekt als priester Daniel met een imaginaire Jezus, die hem van advies voorziet. Het verschijnen van Jezus in de serie stootte echter veel christenen tegen de borst. De homoseksuele zoon en de marihuanadealende dochter van de priester werkten ook niet mee aan een christelijke acceptatie. Andere klachten gingen over het taalgebruik en het voorkomen van seks. De American Family Association, een pressiegroep voor normen en waarden, had kijkers opgeroepen te protesteren bij de tv-zenders.

Elden Hale Jr., directeur van het tv-station WSMV uit Nashville, was vooral onder de indruk van de hoeveelheid en de inhoudelijke verscheidenheid aan reacties, zo verklaarde hij tegenover de media. NBC, de nationale zender die de serie produceerde, betreurt de actie van de lokale zenders. "The Book of Daniel is een kwaliteitsdrama over een priester en zijn familie, en de eigentijdse problemen waarmee ze worstelen. We vertrouwen erop dat de meeste kijkers de serie wel zullen waarderen", liet men weten via een verklaring. In de regio's waar de aan NBC verbonden zenders de serie weigeren uit te zenden, hoopt de producent andere zenders te interesseren.