Balkenende gaat tekeer tegen Bos en PvdA

Jan Peter BalkenendeDe start van de campagne voor de gemeenteraads-verkiezingen is door CDA-premier Jan Peter Balkenende aangegrepen om de aanval te openen op oppositiepartij PvdA. Tijdens een manifestatie van zijn partij in Rotterdam haalde de CDA-voorman in eerste instantie uit richting de Rotterdamse PvdA-lijstrekker Peter van Heemst.

Volgens Balkenende is het 'buitengewoon onverstandig' van Van Heemst om in navolging van Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam de islam te koppelen aan criminaliteit. Vervolgens verlegde de CDA'er de aandacht naar PvdA-leider Wouter Bos, waarbij opviel dat de naam van de oppositieleider nadrukkelijk werd vermeden. Bos zou de mond vol hebben 'over samenhang in de samenleving', maar gaat volgens Balkenende voorbij aan de rol van familie en gezin. "Dat is bouwen zonder hoeksteen", zo stelde de CDA'er. Balkenende zei verder niets te zien in het pleidooi van de PvdA voor het zogenaamde Scandinavisch model. De hoge arbeidsdeelname waar dit systeem vanuit gaat, zou ertoe leiden dat ouders er niet aan toekomen zorgtaken te delen.

Het was niet toevallig dat het CDA voor Rotterdam koos om de campagne te starten. In de havenstad spelen belangrijke thema's als veiligheid en leefbaarheid volop, zo verklaarde Balkenende. De CDA'er verwacht dat zijn partij als grootste uit de bus komt, maar waarschuwde tegelijkertijd de raadsverkiezingen niet als landelijke graadmeter te zien.