Rel om pedofielen in Brits onderwijs

Icoon OnderwijsIn Groot-Brittannië heerst politieke beroering nu is gebleken dat een aantal veroordeelde pedofiele leraren toch weer officieel les mogen geven. Zo mag een man die beschikte over een collectie pornografische foto's van kleine jongetjes wederom lesgeven aan meisjes op de basisschool. De Britse minister van onderwijs Ruth Kelly krijgt volgens The Times steeds meer kritiek over zich heen.

Er zijn gevallen waar leraren die op de zwarte lijst (lijst 99) zijn gezet, weer toestemming hebben gekregen om voor de klas te staan. De oorzaak hiervan is dat mensen bezwaar kunnen aantekenen tegen hun naam op die lijst. The Times heeft een aantal van deze veroordeelde pedofielen gevonden die op dit moment als docent hun kost verdienen.

Er is een geval bekend van een pedofiel die mag lesgeven op een kostschool, zolang hij niet de woongedeeltes betreedt. Ook is er een man die op verscheidene scholen heeft gewerkt, hoewel hij is veroordeeld voor het aanranden van een kind. Een andere pedofiel verdient zijn brood tegenwoordig als particulier onderwijzer.

Ondanks het ingestelde spoedonderzoek van het Britse ministerie van onderwijs, zijn ouders, vakbonden en oppositie razend over de kwestie. Als verklaring stelt het departement: "In 2000 kwamen we met nieuwe regels om iedereen die veroordeeld is voor een zedenmisdrijf tegen een kind gegarandeerd uit te sluiten. Kennelijk is sprake van een verschil tussen beslissingen door het departement en die door onafhankelijke beroepsinstellingen."