Wiskundestudenten bezorgd over eigen niveau

Icoon OnderwijsAchttien studieverenigingen van de studies Informatica, Wiskunde en Natuur- en sterrenkunde in Nederland vinden dat het niveau van de wiskundekennis van nieuwe studenten veel te laag is. Ze maken zich zorgen over de nieuwe plannen van de politiek in Den Haag voor het voortgezet onderwijs. "De plannen om het onderwijs in de Tweede Fase te hervormen die vanuit Den Haag zijn gepresenteerd, zouden in onze ogen de situatie slechts verergeren. De studielast van verplichte wiskunde gaat omlaag, terwijl er juist behoefte is aan meer wiskundige voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs", zo zegt voorzitter Michel Jansen van studievereniging I.C.T.S.V. Inter-Actief uit Enschede tegen FOK!

Eerstejaars studenten van veel universiteiten hebben nu vaak bijspijkercursussen nodig om normaal de vakken te kunnen volgen. Daarnaast schroeven de universiteiten het niveau van hun vakken steeds vaker omlaag om het voor nieuwe studenten makkelijker te maken. "Wat uiteindelijk als gevolg heeft dat het niveau van het wetenschappelijk onderwijs in Nederland effectief daalt", stelt Jansen.

Lieve Maria,De studieverenigingen hebben dan ook een brandbrief naar onderwijs-minister Maria van der Hoeven opgesteld. Daarnaast hebben ze een website opgezet waarop ze hun ongenoegen uiten. "In de open brief die we voor de minister van onderwijszaken hebben opgesteld, vragen we dan ook om opheldering, aangezien wij ons oprecht zorgen maken over de toekomst van wiskunde op middelbare scholen." Zodra de minister weer in Nederland is, willen de studenten de brief aanbieden aan haar.

Donderdag 19 januari wordt het wetsvoorstel over onderwijsvernieuwingen behandeld in de Tweede Kamer. De studentenverenigingen vragen Van der Hoeven dit voorstel te heroverwegen.