Balkenende: kabinet wil naar Afghanistan

hav0c had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon PolitiekHet kabinet wil 1200 militairen naar Zuid-Afghanistan sturen. Dat heeft premier Balkenende zojuist in een persconferentie duidelijk laten weten. "Het kabinet wil bijdragen aan de ISAF-missie in Afghanistan. Wij willen de bevolking van Afghanistan helpen", zo zei hij stellig. Het "besluit" tot die bereidheid is al op 22 december genomen, al sprak het kabinet toen over een 'voornemen'. "Er lag en er ligt een besluit van het kabinet dat wij bereid zijn deel te nemen aan de ISAF-missie in Afghanistan. Er kan geen misverstand zijn over wat het kabinet voor ogen heeft."

Met het besluit wil het kabinet een einde maken aan de onduidelijkheid en "een hoop procedureel gedoe" van de afgelopen tijd. Afgelopen weken was er een hoop gedoe over de missie. Zo zei D66-Kamerlid Bert Bakker dat hij het kabinet wilde laten vallen als er een missie zou komen. Die stelling lijkt nu wat te zijn afgezwakt. "Dit is wat we wilden. We kijken nu erg uit naar een debat", aldus D66-fractievoorzitter Dittrich vrijdag.

De Tweede Kamer kan nu namelijk in debat over de missie. Veel partijen wilde eerst het kabinetsbesluit horen voordat er een debat zou zijn. "Hiermee is het obstakel weggenomen om het parlementaire debat te voeren met de regering conform artikel 100 over onze bijdrage aan ISAF", zei VVD-leider Van Aartsen zojuist. Het parlement moet uiteindelijk beslissen over de missie.