'Afghanistan wacht met smart op komst Nederland'

Icoon AlgemeenDe Afghaanse ambassadeur bij de Europese Unie, Humayun Tandar, vindt dat Nederland troepen naar zijn land moet sturen om de democratie te versterken. In het televisieprogramma NOVA zei Tandar vanavond dat Afghanistan "met smart op de komst van Nederland zit te wachten".

"Nederland heeft als paradijs op aarde een verantwoordelijkheid anderen te helpen", aldus Tandar. De ambassadeur meent dat Nederland moet kiezen tussen een paar dode militairen en de dood van onschuldige Nederlandse burgers. "Het is een keuze tussen de strijd tegen de fascistische Taliban en de terroristen van Al Qaeda of bommen in eigen land en treinen vol bloed zoals in Madrid. Terroristen kennen geen medelijden."

"De missie kan enkele soldaten het leven kosten maar duizenden anderen het leven redden", vervolgt Tandar. Hij hoopt dan ook vurig dat het Nederlandse parlement uiteindelijk kan instemmen met de uitzending van 1200 militairen naar het zuiden van zijn land. "Een dergelijke missie strekt Nederland tot eer", benadrukte hij. Volgens Tandar zal de meeste tijd voor de militairen gaan zitten in het bouwen van scholen, ziekenhuizen en bruggen. De confrontaties met de Taliban en al-Qaeda zullen kleinschalig zijn en maar een klein deel van de missie uitmaken, zo zegt hij.

De laatste weken is er veel discussie in Nederland over het sturen van militairen naar de zuidelijke provincie Uruzgan. Woensdag dreigde Tweede-Kamerlid Bert Bakker (D66) nog namens zijn partij met een crisis. Eerder vandaag temperde D66-fractievoorzitter Boris Dittrich deze crisisdreiging. "Het is nu niet het moment om over crisis te spreken", zo zei hij. Vanavond zei zijn partijgenoot en vice-premier Brinkhorst op een partijbijeenkomst het "te dwaas" te vinden als het kabinet zou vallen. "Dit kabinet moet door. Het is nu een oogstjaar", aldus de minister van Economische Zaken.

Helft Nederlanders tegen uitzending
Uit een onderzoek van Maurice de Hond is gebleken dat de helft van de Nederlanders tegen de uitzending van Nederlandse militairen naar Uruzgan is. 43 procent van de ondervraagden is voorstander. Drie weken geleden was nog 68 procent van de Nederlanders tegen en toonde 26 procent zich voorstander. 73 procent van de ondervraagden wil wel dat het kabinet eerst een besluit neemt over de uitzending voordat de Tweede Kamer erover debatteert. Iets minder dan een kwart van de ondervraagden is van mening dat het kabinet mag wachten.

-
Zie ook de FOK!Poll over dit onderwerp.