Mist en gladheid zorgen voor problemen

Icoon Algemeen Nederland heeft op dit moment te maken met dichte mist en plaatselijke gladheid. Hierdoor gebeurden vanochtend al tientallen ongelukken op de weg. Ook raakte het vliegverkeer op Schiphol en op Rotterdam Airport ernstig vertraagd.

Op Schiphol zorgde de mist er rond half negen vanochtend voor dat er nog maar ťťn landingsbaan en ťťn startbaan beschikbaar waren. De landingscapaciteit werd hierdoor teruggebracht naar 20 landingen per uur, wat voor grote vertragingen zorgde. Ook op Rotterdam Airport liepen veel toestellen een vertraging van een uur op.

Op de weg bleek de mist in combinatie met plaatselijke gladheid te zorgen voor een verraderlijke situatie. Hierbij bleef de schade gelukkig meestal bepert tot gedeukt blik, maar er vielen ook enkele tientallen gewonden.

In de noordelijke provincies Friesland en Groningen gleden enkele auto's van de rijkswegen, en deden zich bovendien nog eens enkele tientallen aanrijdingen voor. Hierbij raakten in totaal vier mensen gewond, waarvan tenminste ťťn zwaar. In Drenthe zorgde de gladheid voor ruim twintig ongevallen, waarbij enkele mensen lichtgewond raakten.

Behalve in het noorden van het land deden de meeste ongevallen zich voor in de regio Haaglanden. Daar telde de politie vanochtend vroeg in vier uur tijd 36 aanrijdingen. Ongeveer tien mensen raakten daarbij ernstig genoeg gewond om naar het ziekenhuis te moeten. Bovendien gleden er een strooiwagen en een auto het water in.