Woede in Slotervaart na dood scooterrijder

PolitieDe dood van een 17-jarige scooterrijder afgelopen dinsdagavond in Amsterdam-Slotervaart, heeft gisteravond geleid tot een broeierige sfeer in het stadsdeel. Boze Marokkaanse jongeren bekogelden vanaf een balkon langsrijdende politieauto's, staken een auto in de Hart Nibbrigstraat in de fik, en smeten rond middernacht stenen door de ramen van het politiebureau aan het August AllebÚplein. Na bemiddeling van buurtvaders en buurtregisseurs keerde de rust terug. Twee relschoppers zijn gearresteerd.

De jongeren zijn boos omdat de 17-jarige jongen op de vlucht voor de politie om het leven zou zijn gekomen. Een agent in burger zag dinsdagavond rond 22.30 uur een bromscooter met draaiende motor, maar zonder bestuurder. Toen hij er naartoe liep, stapte de jongen op de scooter en reed met hoge snelheid weg.

Volgens een politie-woordvoerder reed de agent er met lage snelheid achteraan. Bij de Jan Tooropstraat stuitte hij op brokstukken van de scooter. De bestuurder lag enkele meters verderop. De agent verleende nog eerste hulp, maar dat mocht niet meer baten.

Het Parool stuurde gisteren, nog voor de relletjes plaatsvonden, een verslaggever naar de wijk. Die tekende onder meer het verhaal van een nichtje van het slachtoffer op: ''Mijn neef, die in de Mondriaanstraat woont, werd niet achtervolgd. De scooter was ook niet gestolen. Daar was netjes voor betaald. Ook de verzekering was in orde. Mijn neef is tegen een paal geklapt en toen zijn de aderen in zijn borst kapot gegaan.'' Verder kwam het meisje niet omdat een jongen met een capuchon over zijn hoofd haar toeriep niet met de pers te praten.


De verongelukte scooterrijder, Salah (Salahdine)

Update: Uit reacties op Marokkaanse fora zou blijken dat het slachtoffer op de vlucht sloeg danwel hard wegreed, omdat zijn scooter behoorlijk opgevoerd was. Er zou een 180cc-blok onder hebben gezeten. Ook zou hij mogelijk niet in het bezit zijn geweest van een brommerrijbewijs. De jongen, Salah (met een profiel op Partypeeps2000), zou binnenkort 18 jaar zijn geworden. (Op Partypeeps staat ook een soort herdenkingsprofiel).


Naar aanleiding van meerdere racistische reacties van sommige users is de reageermogelijkheid voor dit bericht uitgeschakeld.